CS03 Hotel-Restaurant Valcanover

Current status: 
DELAYED PROJECT
Country: 
Italy
Building Owner: 
Maria Biasi and Monica Valcanover
Consulting EuroPHit Partner: 

ZEPHIR - Contact persons Marco LarcherFrancesco Nesi

Existing treated floor area (usable floor space): 
586.00 m²
Original situation: 

The existing building is a 3 storey building with 3 main destinations of use: restaurant, hotel and residential. The building was constructed in the forties and later it was enlarged in the seventies. The oldest part of the building is made of stones and the windows have wooden frames and single glazing. The newer extension was realized with bricks, wooden windows and double glazing. The restaurant is currently located at the ground floor, the residential part at the 1st floor while the hotel extends to the 1st and 2nd floors. The roof of the building is in precarious conditions and needs to be refurbished as soon as possible. The main challenges of the project are the poor orientation of the building and of the windows and the thermal bridge at the external wall-basement connection. Another challenge is the fact that the building contains three different destination of use that needs to be refurbished in different steps, according to the needs of the owners.

Modernisation proposal: 

We will retrofit the all building according to the Passivhaus principles with the target to reach the EnerPHit certification following a step-by-step approach. The building will not only be refurbished, some parts of the building will be demolished and some new extensions will be realized. In particular the restaurant at the ground floor will be enlarged and remodelled. The 2nd floor will be demolished and rebuilt with a larger treated floor area. All the new parts of the building will be realized entirely in timeber-wood. We plan also to rearrange the internal spaces in order to make it more functional. The 1st floor of the building will be now fully devoted to the hotel and the 2nd floor will contain only the residential part with two different residential units. We also planned a little solarium and a terrace on the roof. In terms
of renewable energies we plan to install a photovoltaic system on the roof and we will verify whether it is possible to install a water-water heat pump.

Efficiency improvement: 
PHPP verification sheet before retrofit: 
after retrofit: 
Current situation: 

The existing building is a three-storey building with three main destinations of use: restaurant-pizzeria, hotel and residential. The building was constructed in 1928 and later on it has been enlarged and refurbished. The last two retrofits took place in 1994 and 2008. The main body of the building, which is the oldest part, is a limestone construction. Most of the windows are single glazed and with uninsulated wooden frames. The newer extension is a brickwork construction and the windows have wooden frames with no insulation and double glazing. The timber roof is in precarious conditions and needs to be replaced as soon as possible. At present the envelope of the building has mainly no insulation. The restaurant is currently located at the ground floor, the residential part at the 1st floor while the hotel extends to the 1st and 2nd floors.At present the project is in the design phase. A preliminary architectural project has been proposed to the owner of the building together with a possible approach as regards the different steps that have to be undertaken during the refurbishment process. Based on this project we have developed an energy calculation using PHPP9 that shows that there is a huge potential for improvement in  the energy efficiency of the existing building and that the EnerPHit standard can be reached when all the refurbishment steps will be implemented.The all building will be retrofitted according to the Passivhaus principles. The refurbishment plan includes the dismantling of some parts of the building and the realization of some new extensions. In particular the restaurant at the ground floor will be enlarged and redesigned. The 2nd floor will be demolished and rebuilt with a larger treated floor area. All the new parts of the building will be realized entirely with cross laminated timber (xlam). We plan also to rearrange the internal spaces in order to make it more functional. The 1st floor of the building will be fully devoted to the hotel while the 2nd floor will contain a residential part, composed by two different dwelling units, and a little apartment which is part of the hotel.

Challenges of the project: 
One of the main problems that we have encountered so far is the enormous heating load that is generated in the kitchen of the restaurant-pizzeria. Therefore a major challenge of the project will be to minimize these internal heat sources and try to control them especially in the cooling period, where overheating has to be avoided. Another challenge will be the realization of the airtightness of the kitchen where many appliances use natural gas as energy carrier. This could be an issue since the national regulation foresees the presence of safety air valves in these cases that have to guarantee a continuous air change.
Address: 
Località Valcanover, 73
38057 Pergine Valsugana TN
Italy

Map